Hopp til hovedinnhold

Fra sveivegrammofon til strømmetjenester

Se og prøv avspillingsteknologi som har blitt brukt gjennom historien, fra slutten av 1800-tallet til i dag!

  • 1/1
    Geir Mogen/Rockheim

Trinn, varighet og sted

Trinn: Grunnskole og videregående skole
Maks antall: 15 elever
Varighet: 45-60 minutter

Sted: Rockheim
Tidspunkt: Ved forespørsel

Pris: Inntil 10 barn: kr 200,-  |  11-20 barn: kr 300,-  |  21-30 barn kr 400,-  |  vgs. og folkehøgskole: kr 50,- per elev | Gratis for lærere og ledsagere

Slik er opplegget

På denne demonstrasjonen kan du se og prøve avspillingsteknologi som har blitt brukt gjennom historien, fra slutten av 1800-tallet til i dag.

Utsyr som demonstreres er: mekanisk sveivegrammofon, elektrisk platespiller, båndopptaker, båndspiller, plateskifter, jukeboks, kassettspiller, radio, cd-spiller og mp3-spiller. Lyd er lagret på ulike formater som vises frem og brukes under demonstrasjonen.

Du får høre litt om hvordan lyd blir lagret og om forskjellen på analog og digital lyd. Dere får lære litt om avspillingsutstyr, formater, lydlagring og lydkvalitet.

  • 1/1

For- og etterarbeid

Forarbeid: 
Snakke om hva et museum er (generelt), og hva Rockheim samler på (spesielt).

For de voksne, les gjerne her: Om museet - Rockheim

Fagområde

Lærerplanen:

  • Musikk
  • Samfunnsfag

Læreplanmål

Musikk 

FAGETS RELEVANS og SENTRALE VERDIER 

Faget skal bidra til at elevene forstår hvordan musikk både springer ut av kulturer, skaper kultur og bidrar til samfunnsendringer, og elevene skal få erfare at musikk kan bidra til livskvalitet. Tverrfaglig tema: FOLKEHELSE og LIVSMESTRING Fellesskapet rundt musikk bygger relasjoner mellom mennesker, gir mestringsfølelse og bidrar til et positivt selvbilde, når musikkens faglige og estetiske dimensjoner ivaretas.

DEMOKRATI og MEDBORGERSKAP

Faget musikk skal bidra til bevissthet om hvordan musikk til alle tider har vært brukt til å uttrykke meninger og til å skape og kommunisere identiteter. SAMFUNNSFAG KOMPETANSEMÅL ETTER 10. TRINN -eleven skal kunne utforske hvordan teknologi har vært og fremdeles er en endringsfaktor, og drøfte innvirkningen teknologien har hatt og har på enkeltmennesker, samfunn og natur.

Om besøket

Møt opp i vestibylen 

Når dere kommer på museet kan gruppa møte opp i Rockheims vestibyle like innenfor inngangsdøra. Gi beskjed om at dere er her ved billettluka, så kommer omviseren og møter dere. 

Sekker og yttertøy kan oppbevares i garderoben. Det er mulig å låse gjenstander inn i skap. 

Dere kan ta med matpakke

Matpakke kan spises i vestibylen om dere ønsker det. Det er tilgang til toalett i 1. 4. og 6.etg. Om dere vil spise før eller etter omvisningen, er opp til dere, men det må være innenfor åpningstidene. Meld fra om dere vil spise. 

Forventninger til deg som er lærer 

Vi forventer at de voksne er deltakende i opplegget og følger opp barna. Om det er forhold i barnegruppen som er viktig å vite for omviseren, ber vi om at dere informerer om dette før opplegget starter. 

Finn fram

Buss nr. 25 går til Hurtigbåtterminalen. Buss nr. 21, 23, 28 går til Pirbadet. Begge ruter er i kort gåavstand til Rockheim. Se http://www.atb.no for ruteinformasjon 

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2