Hopp til hovedinnhold

Unike museer

Fra Kong Sverre til Dum Dum Boys. Museene i Sør-Trøndelag representerer et stort spekter av samfunnet vi lever i.

 • 1/1
  Sverresborg et et av landets største friluftsmuseer. Her foregår det aktiviteter hele året.

Kulturhistorie

Trøndelag Folkemuseum er et av landets største kulturhistoriske museer med samlinger av bygninger og gjenstander, arkivmateriale og et omfattende historisk fotoarkiv.

Rørosmuseet har ca 55 000 besøkende årlig, fordelt på besøksstedene Olavsgruva, Smelthytta, Doktortjønna, Sleggveien og Besøkssenter Nasjonalpark Femundsmarka avd. Røros og Elgå.

Norsk Døvemuseums hovedoppgave er å ivareta og formidle hørselshemmedes historie fra hele Norge, og gjennom dette synliggjøre en minoritetsgruppe i det norske samfunnet. Museet er et kulturelt møtested mellom hørende og døve, med fokus på kommunikasjon og forståelse.

Museet tar utgangspunkt i 333 år med bergverksdrift på Løkken Verk. Her fortelles en mangfoldig historie via besøk i Gammelgruva, Steinparken, Thamshavnbanen og utstillingene.

 • 1/1
  Museet Kystens Arv bringer kunnskapen om tradisjonell båtbygging videre til neste generasjon.

Kystkultur

Museet Kystens Arv er et kystkulturmuseum med fokus på kunnskapen knyttet til bygging og bruk av den klinkbygde båten. Museet har eget aktivt båtbyggeri og en av landets største samlinger med klinkbygde råseglbåter.

Trondhjems Sjøfartsmuseums hovedoppgave er å ta vare på, synliggjøre og formidle den maritime historien til Trondheim og omegn. Museet har også ansvaret for SeilDamskipet Hansteen som brukes til formidling.

Kystmuseet i Sør-Trøndelag har sin base på Hitra. Museet formidler nyere tids kystkultur og har et spesielt fokus på historien om den norske havbruksnæringen.

 • 1/1
  Murveggen foran TKM Gråmølna er en del av muren som delte Berlin i to frem til 1989. Foto: Trondheim kommune / Lars Ramberg

Kunst og design

Trondheim kunstmuseum har en stor kunstsamling med hovedvekt på norsk kunst fra ca. 1850 og frem til i dag. Museet har to visningssteder, TKM Bispegata og TKM Gråmølna.

 • 1/1
  Museene i Sør-Trøndelag har to nasjonale musikkmuseer. Unn deg en musikalsk opplevelse hver uke!

Musikk

Ringve Musikkmuseum er Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter. Museet huser en mangfoldig, internasjonal samling, og er et levende kultursenter med en lang og rik gårdshistorie.

Rockheim er det nasjonale museet for populærmusikk. Museet samler inn, tar vare på og videreformidler norsk populærmusikk fra 1950-tallet og frem til i dag.